úti célok

A vendégház környékén!

Fűzér, fűzéri vár

A térség turisztikai vonzerejét az érintetlen természet és a gazdag hagyományokon alapuló kulturális emlékek jelentik. Füzér a Zemplén legészakibb részében a Nagy-Milic lábánál található. Legkorábban épített váraink egyike. Nem régen esett át felújításon, így újra bejárható. Kicsit magas, kicsit meredek, de megéri, mert ormairól a kilátás fantasztikus.

Természetesen a látnivalók sora ezzel nem ér véget. Az 1879-ben épített tájházban megtekinthetőek a XIX. századi
hegyközi építkezés és életmód tárgyi emlékei.

És ha már Füzéren járnak, feltétlenül ajánlom, hogy a református templomba is térjenek be és nézzék meg kézzel festett mennyezetét.

A felújított vár

2014-15 -ben a korábban csak romos állapotban megtekinthető várat hosszú évek előkészítő munkáját követően felújították. Bár a munka értékét egyesek bírálják. Magam úgy gondolom, hogy a megszépült épületegyüttesben bátran átélhetjük a magyarság felemelő érzését. Az első videó felújítás előtt, a második pedig utána mutatja a várat.

Típusa:

Túra, történelem

Távolság

12 kilométer

Javasolt viselet

sportcipő, bakancs

Kőkapu, Rostalló

Gyöngyszem a hegyek között! Vendégházunktól autóval, erdei kisvasúttal kerékpárral és gyalogosan is elérhető távolságban lévő látnivaló.
Nevét az út mellett két oldalról magasodó sziklatömbről, és a köztük lévő keskeny völgyszorosról kapta. A sziklatömb tetején látható a festői szépségű Károlyi vadászkastély. A kastélyban jelenleg szálloda üzemel. Megközelítésének legromantikusabb módja az erdei vasúttal történő utazás. Ez az ország egyik legrégebbi keskeny nyomtávú erdei vasútja, amely 1888 óta működik. Pálháza központjából indul a kis vonat, melynek menetrendje itt tekinthető meg.  
A vasút végállomásánál, Rostallónál indul a ” Páfrány tanösvény”, ahol egy kellemes túra során megismerkedhetnek az erdővel és az ott folyó munkákkal.

Típusa:

Túra, természetjárás

Távolság

9,7 kilométer

Javasolt viselet

sportcipő, bakancs

Sátoraljaújhely, Magyar kálvária

kálvária 1938-ra épült, Szent István királyunk halálának 900. évfordulója emlékére. A kápolnához vezető úton, tizennégy stáción örökítették meg a trianoni békediktátum révén, az anyaországtól elszakított harmincnyolc város nevét emléktáblákkal, idézetekkel, címerekkel. Magyarország egyik hangsúlyos emlékhelye! Megközelítése túra cipőben javasolt. Aki ezek a környéken jár, kötelező végigjárnia!

Típusa:

Városnézés, történelem

Távolság

19,8 kilométer

Javasolt viselet

sportcipő, bakancs

Sárospatak

városnézés

Kis város nagy történelemmel!  Sárospatak mindössze 32 Km-es autózással érhető el vendégházunktól . Bátrabbak akár kerékpárral is nekivághatnak, hiszen végig kiépített kerékpárúton lehet közlekedni.
Amit mindenképpen meg kell nézni: A vár melynek legrégebbi része az 1500-as években épült Vörös torony.  Ezt egészítette ki a 16. század közepén épült Perényi szárny,  és a 17. század közepén épült Lorántffy-loggia.
Persze ha már erről írok akkor eszembe jutnak a Patakon munkálkodó papok is. A papok mindig is nagy tudású emberek voltak. Szepsi Laczkó Máté is megérdemli az elismerést, az első aszúbor elkészítéséért 🙂 . Meleg nyári napon kellemes kirándulási helyszín lehet egy hűvös pince is, ahol kóstolhatunk egy kis eredeti Tokajit.

Sárospatak Kollégium Nagykönyvtár
Sárospataki vár
Tokaji Aszu

Sátoraljaújhely, Magyar Kálvária

városnézés, túra

kálvária 1938-ra épült, Szent István királyunk halálának 900. évfordulója emlékére. A kápolnához vezető úton, tizennégy stáción örökítették meg a trianoni békediktátum révén, az anyaországtól elszakított harmincnyolc város nevét emléktáblákkal, idézetekkel, címerekkel. Magyarország egyik hangsúlyos emlékhelye! Megközelítése túra cipőben javasolt. Aki ezek a környéken jár, kötelező végigjárnia!

Megyer hegyi tengerszem bejárat
Megyer hegyi tengerszem látkép

Széphalom, Kazinczy emlékpark

városnézés

Az elpusztult Kazinczy – kúria parkjában 1873-ban Ybl Miklós tervei alapján épült fel a neoklasszicista emlékcsarnok, amelynek kiállítása Kazinczy Ferenc életpályáját idézi föl. A Kazinczy-relikviákat a nagy író unokája gyűjtötte össze. Ezekből alakult ki a századfordulóra a múzeum. Síremléke a parkban áll. 2008-ban átadták Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén a Magyar Nyelv Múzeumát is, ami szintén érdekes program.

Mauzóleum belső
Széphalom Kazinczy Mauzóleum kert
Széphalom Magyar nyelv múzeuma

Füzérradvány, Károlyi-kastély, park

túra, történelem

füzérradványi erdők ölelte Károlyi-kastély ugyan a romantika hangulatát árasztja, pompás termeiben hamisítatlan itáliai reneszánsz fogadja az érkezőket. Kőfaragványai, márványkandallói, ajtókeretei, domborművei a 16-17. századi firenzei mesterek munkái, amelyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek.

A kastélyt körülvevő park is egy nagy léptékű felújításon esett át. A kastély és a park most már kihagyhatatlan látnivalók a Zemplénben

Károlyi-kastély belső Füzérradvány
Károlyi-kastély Füzérradvány

Vizsoly a “Református Betlehem”

városnézés

A Hernád völgyében megbújó mezőváros remek kirándulási célpont. Az 1200-as években épült templom a magyar nemzeti örökség gyöngye. Hasonlóan fontos emlék az első magyar nyelvű nyomtatott könyv a Károlyi Biblia, a hazai nyomdatörténet kimagasló teljesítménye. A Vizsolyi Biblia 2015 februárjában bekerült a hungarikumok sorába is. Mindenképpen érdemes ide ellátogatni.

“Károli Gáspár gönci református lelkész, a Kassavölgyi Egyházmegye superintendense volt az, aki lefordította és 1590-ben megjelentette az első teljes magyar nyelvű Bibliát. Ezzel ismertté tette a község nevét az ország határain kívül is. Nem csupán fordítója, hanem egyben gondozója-szerkesztője, sajtó alá rendezője, kiadója is volt  a Bibliának.”

Vizsolyi Biblia

Hollóháza Porcelángyár

Kirándulás, városnézés

Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. a Herendi, a Zsolnay és az Alföldi mellett a 4. porcelángyártó cég Magyarországon.
A kétszintes Porcelánmúzeumban időrendben felépített kiállítás mutatja be a hollóházi porcelángyártás történetét a kezdetektől napjainkig.

A gyár mellett említést érdemel a katolikus templom, a fazekas ház, Szász Endre által készített porcelán fal.

Hollóháza modern templom
Hollóházi porcelán
Porcelán múzeum

Kassa – tele Magyar történelemmel

városnézés

Kassa Abaúj-Torna vármegye központja volt. A városban tett séta során sok szép műemlékkel találkozhatunk. A  központban a Szent Erzsébet Dóm áll, melyek építését 1374 körül kezdték. A gótikus építészet gyönyörű alkotása. Az épület fontos emlékhelye II Rákóczi Ferencnek.  1906-október 29-én itt helyezték nyugalomra a fejedelem haza hozott hamvait, a Rákóczi sírboltban. A Rodostóból származó sírköveket a Szent István-kápolna falában helyezték el. Természetesen a XX-század sokat változtatott a városképen. Jégkorong kedvelőinek ajánljuk a Steel arénát is, ahol A-csoportos világbajnokságot is rendeztek már.

Kassa Dóm
Kassa Rákóczi Ferenc síremléke
Kassa Egyetemi botanikuskert
Malcare WordPress Security